Filiz Gökler

Tersine Mentorluk ve filizgokler.com

Günümüzde çok popüler olan mentörlük kavramının çıkışı mitolojiye dayanır.

Antik dünyanın en büyük şairi ve aynı zamanda tarihin babası sayılan Homeros, Odesa (Odysseia)  destanında bahseder Mentor’den. Mentor, İyon denizinde bulunan İthaka adasının kralı Odysseus’un yakın dostudur. Odysseus, Truva savaşına giderken oğlu Telemakhos’u Mentor’e teslim eder. Bilgi ve deneyimi ile onu yetiştirmesini ister.  Telemakhos, babası Truva Savaşı’na gittiğinde henüz kundaktadır. Telemakhos büyür ve Mentor kılığına girerek Atina’nın koruyucu tanrıçası Athena rehberliğinde bir yolculuğa çıkar. Kral Odysseus savaştan döndüğünde oğlu Telemakhos yönetime geçecek tüm bilgi ve deneyime sahip biri olmuştur. Mentor, Telemakhos’a akıl hocası ve yol gösterici olmuştur.

Ve tarihimiz boyunca mentorluk farklı şekillerde kendini göstermiş ve 90 lı yılların sonunda Jack Welch ile yeni bir boyut kazanmıştır. General Electric CEO’su J.Welch, firmasına katılan gençlerin internet ve yeni teknolojiler konusunda mevcut ekiplerinden daha fazla bilgili olduklarını görmüş ve tersine mentörlük uygulamasını hayata geçirmiştir.

Günümüzde pek çok firmada tersine mentörlük çalışmaları yapılmaktadır. Dijital yetilerin ön planda olduğu geleceğin tasarlanması, geleceğe hazır şirket kültürünün şekillendirilmesi, dijital kaynaklardan ve sosyal araçlardan en yüksek fayda sağlanması, farklılıkların teşvik edilmesi, genç kaynakların korunması ve geliştirilmesi tersine mentorlüğün başlıca hedefleridir.

Biz de Schneider Elektrik Türkiye olarak pek çok mentörlük projesine imza atmıştık. Genç takım arkadaşlarımıza mentörlük yapmıştık, yol arkadaşı olmuştuk ya da bizim tecrübeli üst düzey yöneticilerimiz bize mentörlük yapmıştı. Farklı bir bakış açısı ile ezberleri bozma zamanı idi. SE-Cure programı kapsamında “Yeni nesillerden ögreneceğimiz çok şey var “kurgusu ile yola çıktık. Enerjik, zeki, yaşama ve işine tutkun bir genç Emre mentorum olarak seçildi bu yolculukta. Ben de menti. İlk görüşmede, ısınma turlarından sonra anayasamızı ve mentörlük konularımızı belirledik. Birbirimizi daha iyi tanıma, güçlü ve güvene dayalı bir ilişki kurma, değer verme temelleri üzerine doğal olarak “dijitalleşme” temalı çalışma konularımızı inşa ettik. Ve tahmin edersiniz ki; blog açma ana temalarımızdan biri oldu.

Biraz zor oldu başlaması benim için. Mentor olsam daha kolaydı, çünkü başkasına fayda sağlamak düşüncesi ile ajandamda yer açabiliyor ancak konu ben olunca durum değişiyordu. Programımız geç başlamasına rağmen mentorümün sıkı takibi sayesinde yol aldık, keyifli bir süreç yaşadık ve başarılı bir kapanış yaparak projemizi tüm Schneider ile paylaşma ayrıcalığını yakaladık.

Ve aslında proje çıktılarından biri olan filizgokler.com doğmuş oldu…

Ve benim akıllarda kalacak bir “reverse mentoring” hikayem oldu. Teşekkürler Emre, Aslı, Ceren…